Keskustalaisilta aloite tiukoista laatukriteereistä ja kotimaisen ruoan suosimisesta Keski-Pohjanmaan ruokahankinnoissa

Keskustalaiset kuntapäättäjät Keski-Pohjanmaalla esittävät valtuustoaloitteissa, että alueen kunnissa hankitulta ruoalta edellytettäisiin niitä korkeita laadullisia ja eettisiä vaatimuksia, joita suomalaiselle ruoalle on asetettu. Käytännössä aloite tarkoittaisi kotimaisen ruoan suosimista julkisissa ruokahankinnoissa.

– Vastuullinen tuotanto on otettava hankintakriteeriksi jokaisessa elintarvike- ja ruokapalveluhankinnassa, kertoo piirin puheenjohtaja Mari Kerola. Kerolan kotikunnassa Kannuksessa vastaava Keskustan aloite hyväksyttiin vuodenvaihteessa.

– Kyse on tarjottavan ruoan laadusta, eläinten ja ympäristön hyvinvoinnista, sekä suomalaisen viljelijän toimeentulosta. Suomalainen ruoka on laadukas ja vastuullinen vaihtoehto. On tärkeää, että esimerkiksi kouluissa ja vanhainkodeissa tarjotaan kotimaista ruokaa.

Aloitteet viedään kaupungin- ja kunnanvaltuustojen käsiteltäviksi syyskauden aikana.

Keskustalaisten mukaan hankittavan ruoan tulee täyttää laaja kirjo kriteerejä, jotka ohjaavat hankinnat nimenomaan suomalaiseen ruokaan, esimerkiksi:

– Sioilla on saparo.
– Siipikarjasta saatavat tuotteet ovat peräisin tiloilta, joilla nokkia ei katkaista. Siipikarjatuotteet ovat salmonellavapaita.
– Maito-, liha- sekä kananmunatuotteiden salmonella- ja lääkejäämävapaus perustuu seurantaan ja todentavaan valvontajärjestelmään.
– Marjojen ja vihannesten alkuperämaa ja viljelytila/keräilyalue ilmoitetaan ja ne on voitava käyttää kuumentamatta.
– Viljatuotteissa raaka-aineen alkuperämaa ja tuotteen jalostusmaa ilmoitetaan.
– Viljatuotteiden raaka-aineissa ei sallita pakkotuleennuttamista glyfosaatilla, eikä Suomessa kiellettyjen kasvinsuojeluaineiden käyttöä.
– Pestyn perunan alkuperä, viljelytila ja tuotantotapa ilmoitetaan.
– Ilmoitetaan kalan alkuperämaa sekä se, onko kyseessä luonnonkala vai kasvatettu kala, ja onko kala vastuullisella tavalla pyydetty.